În ediția de mâine a Jurnalului bihorean veți putea citi despre un subiect care îi intimidează și pe reprezentanții Fiscului orădean: e vorba, desigur, de cuantumul impozitelor pe proprietate pe care îl plătesc Bisericile.
În România, cultele religioase sunt scutite de obligaţii fiscale. Bisericile nu datorează niciun un sfanţ pe proprietăţi, indiferent de mărimea sau valoarea lor. Conform Codului Fiscal, excepţie de la această derogare fac acele activităţi care aduc venituri cultelor. Însă şi aici sunt excepţii. Bunăoară, vânzarea lumânărilor şi a altor obiecte de cult nu se fiscalizează.
Se fiscalizează însă acele proprietăţi care aduc venituri din închirieri. Este cazul Palatului Baroc, unde, pentru 6.100 metri pătraţi din clădire, administraţia judeţeană plăteşte Episcopiei Romano Catolice în fiecare lună 6.100 de euro, pentru Muzeul Ţării Crişurilor. De asemenea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei percepe de la Consiliul Judeţean o chirie de 2.234 lei/lună, pentru Muzeul Ady, din Parcul Traian.
De altfel, Episcopia Romano-Catolică Oradea e şi cel mai mare contributor dintre cultele religioase ce datorează taxe şi impozite pe proprietate către bugetul local. 53.585,36 de lei e suma pe care o datorează romano-catolicii bugetului local pe 2011, grosul reprezentând impozite pe clădiri: 52.449.
Surprinzător, Episcopia Ortodoxă are de plătit doar 791 de lei.