Noi, românii versus noi, ungurii

romania ungariaO vorbă din bătrâni spune că de ce ţi-e frică nu scapi. Aşa şi azi, în România: de ce ne era frică mai tare, pare că nu scăpăm. E vorba despre mereu invocata DEZBINARE, cu care noi, românii, ne-am confruntat mereu. Pentru că ajunge să ne uităm la cele mai evoluate popoare ale lumii pentru a le decela o caracteristică comună: e vorba despre coeziunea socială.

Coeziunea socială a fost cea care a dus America în fruntea lumii, prin câştigarea celor două războaie mondiale şi tot coeziunea socială a fost cea care a transformat două naţiuni aparent distruse după cel De-al Doilea Război Mondial. Mă refer, desigur, la Germania şi la Japonia, greu încercată şi azi.

Palatul BarocSă revenim la oile noastre mioritice. Observ de o bună bucată de vreme că liderii UDMR profită din ce în ce mai abil de slăbiciunea clasei politice române şi, prin extrapolare, de dezbinarea societăţii româneşti, pentru a-şi îndeplini scopuri tot mai îndrăzneţe. Folosind mereu dictonul europenismului, al regionalismului şi al identităţii naţionale, UDMR a câştigat teren. Pas cu pas. A început procesul de retrocedare a unor clădiri către comunitatea maghiară, prin intermediul Bisericilor şi a diferitelor ordine bisericeşti. Exemplu concret în Oradea: Palatul Baroc al Muzeului Ţării Crişurilor, retrocedat Episcopiei Romano-Catolice.

S-au pus plăcuţe bilingve la intrările şi ieşirile din localităţi, acolo unde erau mai mulţi maghiari. Am zis „OK”, e un semn de respect pentru compatrioţii de etnie maghiară. Tot din respectul pentru identitatea maghiară, în şcoli s-au înfiinţat din ce în ce mai multe secţii cu predare în limba maghiară şi chiar şcoli cu predare în limba maghiară. Cu un UDMR mereu prezent la guvernare în România, comunitatea maghiară a devenit discriminată pozitiv în România. Desigur, pentru a nu-şi pierde identitatea… Au apărut plăcuţele bilingve şi pe instituţii, limba maghiară trebuie vorbită în administraţia publică, acolo unde maghiarii sunt peste 20%. La fel şi în Justiţie. Astfel, cică, am ajuns un exemplu în Europa.

Însă nu a fost îndeajuns: Legea Educaţiei proaspăt adoptată de Guvernul Boc prevede că maghiarii vor putea învăţa toate materiile, inclusiv Istoria românilor şi Geografia României în limba maghiară, iar profesorii ce vor preda la clasele de limbă maghiară obligatoriu vor trebui să susţină un test de limbă maghiară. Să nu fiu incorect: înţeleg că româna se va preda, totuşi, în română. Dacă se va mai preda… Totul pentru ca elevul român de etnie maghiară să nu-şi uite limba strămoşească, motivează liderii UDMR.

O dată obţinute aceste avantaje, UDMR Bihor a făcut recent un alt pas mare în faţă, iniţiind segregarea secţiilor română şi maghiară de la Teatrul de Stat Oradea pe criterii etnice, în două instituţii teatrale distincte. S-au invocat beneficiile separării apelor, prin stabilirea unor criterii de performanţă pentru fiecare dintre cele două trupe de teatru, pentru a nu se mai amesteca şi confuza, inutil, lucrurile…

Iată însă că ideea ranforsării identităţii naţionale maghiare din Ardeal mai face un pas hotărât înainte. Mai nou, viceprimăriţa de Oradea, Biro Rozalia şi colegii ei din UDMR încurajează din plin scoaterea secţiilor de limbă maghiară din şcoli şi gruparea lor în şcoli înfiinţate strict pe criterii etnice. Ca nu cumva elevul maghiar să se mai amestece cu elevul român, în pauze! Aflăm că clasele de limbă maghiară de la Colegiul Economic Partenie Cosma vor fi transferate la Liceul Teologic Szent Laszlo, care s-ar transforma astfel într-un veritabil grup şcolar exclusiv maghiar. De asemenea, Şcoala Coşbuc va deveni Şcoala Szacsvay iar clasele române vor fi transferate în altă parte. Aşadar, vom avea o şcoală eminamente pentru maghiari pe strada Mihai Eminescu din Oradea.

Şi în restul judeţului se întâmplă un fenomen asemănător: la Marghita se înfiinţează şcoala Horvath Janos, preluând de la Octavian Goga, iar la Salonta Grupul Şcolar Arany Janos va prelua tot ce înseamnă predare în limba maghiară.

Observând această „transhumanţă” cu elevii de etnie maghiară, pe care liderii UDMR o promovează din plin, stau şi mă întreb: pentru ce? care e rostul? care e scopul final? Nu îmi mai vine să înghit găluşca cu păstrarea identităţii naţionale, pe care am acceptat-o până la un punct. N-o mai înghit pentru că aici nu mai e vorba de studiatul în maghiară. Şcoală în maghiară se face în România pe îndelete deja de un bună bucată de vreme încoace. Şi se va face şi în continuare. Nimeni nu mă poate contrazice. Aici e vorba despre altceva: se aplică deja principiul „ei cu ei, noi cu noi”. Pur şi simplu, nu mi-e frică s-o spun, constat că liderii politici maghiari din România nu mai vor ca pruncii maghiari să se amestece cu cei ai „olahilor”, ca şi cum le-ar dăuna comunicarea cu etnicii români. Oare de ce?

Ca să nu credeţi că sunt nişte concluzii trase în pripă, vă spun că am asistat, de 15 martie, la discursul ţinut de doamna Biro la statuia lui Szacsvay Imre, din Parcul Libertăţii. Şi am auzit cu urechile mele cum viceprimăriţa de Oradea clama, foarte înflăcărată, că scopul ei şi al UDMR e ca maghiarii din România să se realizeze din toate punctele de vedere – educaţional, social, profesional – în cadrul „în cadrul societăţii noastre”. Adică în sânul comunităţii maghiare. Deoarece, ca s-o cităm tot pe doamna Biro, „să fii maghiar este o frumuseţe de mândrie!”. Frumos spus, însă cam segregaționist spus, nu credeți?

Orban ViktorO dată constatate aceste aspecte, putem să le corelăm cu recentele declaraţii ale premierului maghiar Orban Viktor care, oricum am lua-o, nu par nici europene şi cu atât mai puţin prietenoase la adresa României.

Şi o dată făcută şi această corelaţie, se nasc alte întrebări: Cum va arăta societatea românească, cu tot cu compatrioţii de etnie maghiară, peste 5-10 ani, în contextul acestei atomizări pe criterii etnice? Cum vor mai relaţiona tinerii maghiari cu tinerii români, în condiţiile în care prin această segretare tot mai accentuată contactele dintre aceştia vor deveni, practic, nesemnificative? Ce îşi imaginează domnii din UDMR că vor obţine prin transformarea comunităţii maghiare din România într-o societate închisă? Cât de european e să te foloseşti de cutumele europene pentru a-ţi servi anumite scopuri de manipulare politică a propriei tale naţii, pentru ca apoi s-o înstrăinezi de cei din jur? Cum cred liderii politici maghiari că se va dezvolta cu adevărat „naţiunea maghiară din Ardeal” dacă o rup de majoritatea românească, aşa cum e ea, dar, totuşi, majoritate?

Nu trebuie să fii mare sociolog sau istoric ca să ştii că ruperea punţilor de comunicare a echivalat întotdeauna cu fisura ce a generat marile conflicte. «Nu mă cunoşti, nu te cunosc, deci eşti suspect. Şi, la o adică, ai putea deveni uşor duşman, nu?» Cum ne vom simţi în ţara asta dacă oamenii, fie români, fie unguri, se vor uita suspect unii la alţii?

De ce se uită aşa de uşor cum au pornit tristele conflicte de stradă de la Tg. Mureş, din anii ’90? Nu cumva tot dintr-o lipsă reală de comunicare, coroborată cu manipularea maselor de către politicieni?

Ungaria Mare

Nu pot să nu remarc faptul că, dacă în cazul ţiganilor, toate ONG-urile rrome vorbesc despre integrare, în cazul discursului politic UDMR dimpotrivă, se vorbeşte tot timpul doar despre identitate naţională şi deci, separare. Iar realitatea ne arată şi mai mult: că, practic, se trece la formarea unei societăţi maghiare în România de tip „stat în stat”.

Şi atunci, să ne ferească Dumnezeu ca, în viitorul apropiat, să avem în România mai mult decât de deja-tradiţională dezbinare româno-română. Ar fi catastrofal să ne trezim şi cu o dezbinare româno-maghiară, din care sunt convins că nu ar câştiga nimeni cu adevărat.

În fine, ultimele trei întrebări:

CINE ARE NEVOIE AZI DE O SEGREGARE ETNO-RASIALĂ ÎN ROMÂNIA?

CINE MAI ARE NEVOIE MÂINE-POIMÂINE DE UN NOU TG. MUREŞ?

ŞI CĂRUI SCOP FINAL AR SERVI EL?!

Răspundeţi, vă rog:

2 thoughts on “Noi, românii versus noi, ungurii”

 1. The Romanians were known in the past as:
  VALACHUS (By the Catholic West)
  FLACI(By catholic West)
  IFLAK (By the Turks)
  VLASI & VOLOH (By the Slavs)
  OLAH &BLACH (By the Hungarians)
  OLAHOK (By the Hungarians)
  OLASZOK (The Hungarian name for the Italians)
  WALACH (By the Germans)
  WALSCHER (The German name for the Italians)
  BLACHOS & VLACHOS (By the Greeks)
  BLOCH (By the Saxons in Transilvania)
  WOLOSZY (By the Polish)
  WLOCHI (The Polish name for the Italians)
  In old German WALH = ROMAN
  In Gothic VOLK = ARMED PEOPLE
  In old slavonic VLAST = POWER(considered of Gothic origin)
  In old slavonic VLAST = GIGANTE
  Romanians always called themselves ROMANS & RUMANS, RUMANI and the neighbors called them Vlachs,Vlasi,Olahs,etc.
  Since The language of the Church was Old Slavonic where RUM = ROME
  The Vlachs called themselves Ruman
  The other people in Europe who claim roots from Rome are in Switzerland and call themselves “Romanish”

  From:
  CONSTANTINE FLAVIUS PORPHYROGENITUS (BYZANTINE EMPEROR 913-959)
  From “De administrando imperio”.Constantine’s surname,
  PORPHYROGENITUS(that is, born in the Purple Chamber of the Imperial
  Palace in CONSTANTINOPLE).
  “The emperor Diocletian was much enamored of the country of Dalmatia,and
  he brought folk with their families from ROME and settled them in this
  same country of Dalmatia,and they were called ROMANI (VLACHS) from their
  having been removed from ROME, and this title attaches to them until this
  day…”
  “The territory possessed by the ROMANI used to extend as far as the river
  Danube”
  (Constantine shows that the ROMANS(Latins, NOT Greek Romans or
  Byzantines) or Vlachs are the original Romans.
  “The country of the ZXHLUMI was previously possessed by the ROMANS, I
  mean, by those ROMANI whom Diocletian the emperor translated from ROME”
  (Constantine is talking about the Imperial Romans,who are going to be
  known under the name of VLACHS).

  “The country of Diocleia was also previously possessed by the
  ROMANI(Vlachs) whom the emperor Diocletian translated from ROME”
  “The country in which the Pagani now dwell was also previously possessed
  by the ROMANI(Vlachs) whom the emperor Diocletian translated from ROME
  and settled in Dalmatia”.
  “At that time when the Avars had fought and expelled from those parts the
  ROMANI(Vlachs) whom the emperor Diocletian had brought from ROME and
  settled there,and who therefore called ROMANI from their having been
  translated from ROME to those countries”
  SUMMARY: In his description of the Greek Roman Empire,we can definitely
  identify two people,the Imperial Romans(VLACHS-those Romans who
  initiated the empire),called by Constntine,ROMANI, and the Greek
  Romans(BYZANTINES-those Romans who adopted GREEK as the language of the
  State and Church).

  POPE CLEMENT VI (1342-1352).
  “Olachi Romani,commorantes in partibus Ungariae,Transilvanis,Ultralpinis
  et Sirmus”
  (In Hungary,Transilvania,Muntenia and Sirmia live the Roman-Vlachs)
  or
  “Tam nobilibus quam popularibus Olachis Romanis”
  SUMMARY: Romanians = Romans (Vlachs).
  POPE PIUS II (1458-1464) (Commentarium rerum memorabilium)
  “VALACHI lingua utuntur Italica, verum imperfecta, et admodum corrupta;
  sunt qui legiones Romanas eo missas olim censeant adversus Dacos, qui eas
  terras incolebant; legionibus Flaccum quendam praefuisse, a que Flacci
  primum,deinde Valachi, mutatis litteris, sint appellati;quorum posteri
  (ut ante relatum est) ”
  SUMMARY:
  (The Vlachs are a people of Roman origin,born from an antic Roman
  Imperial colony,speaking a language close to Latin or Italian)

  NICOLAUS MACHINENSIS, episcop of Modrussa ( DALMATIA)
  “Inferiora vero quaecumque Ister Boristenesque intercipt usque ad Ponti
  ripas Valacchi obtinent,
  romani quondam vel exules vel milites, a duce Flacco ita cognominati,
  nunc immutatione litterae Vlacchi appellati: quo vocabulo non modo ea
  gens sed omnes quoque finitimae nationes hodie Italos nominant. Valacchi
  originis suae illud praecipuum prae se ferunt argumentum quod, quamvis
  Mysorum lingua quae illyrica est omnes utantur, vernaculo tamen sermone,
  hoc est latino haud prorsus obsoleto ab incunabulis loquuntur; et cum
  ignotis congressi, dum linguae explorant comertium, an ROMANAE loqui
  norint interrogant”.
  SUMMARY:
  ( Romanians/Vlachs = Romans)
  Janus Pannonius,Hungarian Humanist/Poet (1434-1472)
  “Sarmatici montes et vos septemplici Istri
  Caerulea Euxinio cornua mixta Mari,
  Ac tu Romanis olim possessa colonis
  Sed iam corrupto, barbara rerra, sono
  Quid dominum lentis longe retinetis in armis?”
  Summary:
  (Romanians/Vlachs = Romans)
  Alessandro Cortesi (1469-1491),Poet.
  “An procul expusos Nomadas, serasque luentes
  Pastores rupto Siculos pro foedere poenas?
  Trinacriae Siculos quondam, Schythiaeque colonos,
  Fortia magnanimos praebentes colla Valachos,
  Qui referunt prisca Roamanam ab origine gentem?”
  Summary: (ROMANIANS/VLACHS = ROMANS)
  POPE Innocent III (in a latter from 1203).
  “Therefore, we, who have been appointed by the will of GOD and Father,
  unworthy as we are, as vicars and successors of the Apostolic See, to
  prove by the force of facts our fatherly love for the Church of the
  Bulgarians and ROMANIANS (VLACHS),who are said to be THE DESCENDENTS OF THE ROMANS,by their flesh and blood”

  POPE Innocent III (in a letter addressed to IONITA, lord of the
  Bulgarians and Romanians,from 1203)

  “Thus, taking this into account, we have decided since long, through our
  envoy or our letters, that we should pay a visit to your lordship, so
  that,realizing your faith to the Roman Church,Your Mother, we might then
  send to you,WHO SAY THAT YOU ARE A DESCENDENT OF THE NOBLE KIN OF THE
  ROMANS…As, he (God the Father) will help you to be a ROMAN in this
  wordily life and for your Eternal Salvation by your own striving, the
  same as you are BY YOUR DESCENT; and he shall help the people of your
  country, which say that they are the ROMANS,blood and flesh”.
  Enea Silvio Piccolomini, “Cosmography” 1501.
  “Transilvania…,it is inhabited by three peoples: the Saxons, the
  Szecklers and the ROMANIANS.
  The Saxons had come from Saxony,and are strong men,used to the struggle…
  The Szecklers are considered the most ancient Hungarians…,The ROMANIANS
  are of Italian stock…, A colony of the ROMANS was settled there (Dacia)
  to keep a tight rein over Dacians under the leadership of a certain
  Flaccus, after whose name the coutry was called Flacohia and its
  inhabitants were called VLACHS instead of Flacci. This people speaks now
  a ROMAN idiom, although partly changed,and hardly understood by an
  Italian”.
  Francesco della Valle,1532,(Secretary of Aloisio Gritti,a natural son to
  Doge Andrea Gritti).
  “The Romanians(Vlachs) are of Italian stock, and according to them, they
  are the descendants of the OLD ROMANS”.
  The anonymous notary of King Bela,Gesta Hungarorum.

  “For, after king Attila’s death,the ROMANS called the soil of Panonia a
  graze field as,their herds used to graze in the country of Panonia.And
  they were right in calling the Panonian soil the grazing fields of the
  ROMANS, as even nowadays, the ROMANIANS(Vlachs) feed their sheep on the
  Hungarian estates”.

  IOAN KINNAMOS(Imperial secretary under two Byzantine emperors, Manuel I &
  Andronic)
  “It is said about the Vlachs that they are the old descendents of those
  from Italy”.

  Poggio Bracciolini (1380-1459),”Disceptationes convivales”, Florentine
  Humanist.
  “Apud superiores Sarmatas colonia est ab Traiano ut aiunt derelicta, quae
  nunc etiam inter tantam barbariem multa retinet latina vocabula, ab
  Italis, qui eo profecti sunt, notata.
  Oculum dicunt, digitum, manum,panem,multaque alia quibus apparet ab
  Latinis, qui coloni ibidem relicti fuerunt, manasse eamque coloniam
  fuisse latino sermoneusam”.
  Summary: Romanians(Vlachs = Romans).
  Flavio Biondo(1392-1463), Humanist.
  “Et qui e rgione Danubio item adiacent Ripenses Daci, sive Valachi,
  originem, quam ad decus prae se ferunt praedicantque ROMANAM, loquela
  ostendunt, quos catholice christianos ROMAN quotannis et Apostolorum
  limina invisentes, aliquando gavisi sumus ita loquentes audiri, ut, quae
  vulgari communique gentis suae more dicunt, rusticam male grammaticam
  redoleant latinitatem”
  Summary: Romanians(Vlachs= Romans).
  NICOLAUS MACHINENSIS, Episcop of Dalmatia, under Pope Pius II.
  “Inferiora vero quaecumque Ister Boristenesque intercipt usque ad Ponti
  ripas Valacchi obtinent, romani quondam vel exules vel milites, a duce
  Flacco ita cognominati, nunc immutatione litterae Vlacchi appellati: quo
  vocabulo non modo ea gens sed omnes quopue fimitimae nationes hodie
  Italos nominant”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Janus Pannonicus (1434-1472), The most important Hungarian Humanist.
  “Sarmatici montes et vos septemplicis Istri
  Caerulea Euxinio cornua mixta Mari,
  Ac tu Romanis olim possessa colonis
  Sed iam corrupto, barbara terra, sono
  Quid domimum lentis longe retinetis in armis?”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Filippo Buonaccorsi Callimaco (1438-1496), Italian Political Annalist.
  “Sed utcunque immensus uel infinitus potios, eadem ubuque lingua et
  praeter Romanorum coloniam Valachiam gentes omnes eadem primordia
  profitentes”.

  “Fama nouae coloniae aliquamdiu motus Scuthios compescuit.Deinde non
  solum propulsantibus, sed egregie etiam inferentibus bellum Romanis datae
  acceptaeque sunt utrinque paene innumerabiles clades, cum pleraque a
  caesaribus supplementa et auxilia suis mitterentur”.
  Summary: Romanian (Vlachs) = Romans.
  Jan Dlugosz (1415-1480),Polish Chronicler.
  “(1359) Stephano Moldaviae Voievodae, apud Valachos mortuo, quorum
  maiores et aboriginarii de Italiae Regno pulsi ( genus et natio Volscorum
  esse fuisseque creduntur) veteribus Dominis et colonis Ruthenis, primum
  sudole, deinde abundante in dies multitudine, “.
  Summary: Romanians(Vlachs )= Romans.
  Raffaelo Maffei Volterano (1506),Italian Humanist.
  “Eo quod Romanos, ut dixi, accepere colonos, pleraque uocabula loquuntur
  lingua semijtalica,argumento est nomen Valachiam enim appellant, quod
  Valach Italicum lingua ipsorum dicatur”.
  Summary: Romanians ( Vlachs = Romans).
  Marcantonio Coccio(1436- 1506), Italian Historian.
  “Valachi italicum genus hominum: horum terram Daci olim tenuerunt: nunc
  Teutones, Siculi et Valachi tenent… Valachorum nobilissimi qui
  agriculturam et qui pecuariam exercent”.
  Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
  Felix Petancici(1445-1517), Humanist from Ragusa.
  “Haec est provincia Dacia dicta apud veteres, Romanorum colonia(unde eius
  aborigines hac etiam nostra tempestate) passim latino utuntur colloquio”.

  Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
  Joachim Vadian(1484-1551),Swiss Humanist.
  “Supra Cataractas Danubius, infra vero Ister dicitur, sunt autem hae
  maximae, intre montes Dacorum Straboni, eos hodie Iazigibus et
  Transiluanis subiunctos, Walachos nominant, vocabulo Boemis Sarmatisque
  uernaculo, quod inde natum uidetur, namque 奏y Vlasschi’ Italos nominant
  quos ibi consedisse ex Pannonicis Sarmaticisque Romanorum bellis constant,
  cum ne hodie quidem eorum lingua ab Italica multum sit absona”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Stephan Taurinus (1485-1519), Moravian Humanist.
  “Valachia vulgo Latinis Vlaccia dicitur, provintia Pannoniae
  Cisdanubianae contermina in pontum usque descendens cum Damubo, veteres
  inferiorem Moesiam dixere, vide superius loco suo. Inde Vlacci Vlacciae
  populi, quos vulgus Valachos appellant”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Johann Boemus (1520), German Humanist.
  “Sed ea Thraciae pars quae Gethica olim dicebat, vbi Darius Hidaspis
  filius pene perijt, hodie Valachia appellatur, a Flaccis quiritum gente,
  Rhomani enim Gethis superatis et deletis Flacci cuiusdam ductu eo
  Coloniam miserunt, vnde prumum Flaccia, dein corrupta voce Vallacia
  dicta”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Sebastian Franck (1499-1543), German Humanist.
  “In didem landt (Walachia) haben ettwan das volck Gethe gewonet, die
  gross krieg gebraucht haben, zu letst mit den Rhomischen waffen ernider
  gerruckt, abgetilckt vnd mit yhrem volck besetzt, vnder dem Rhomischen
  hauptmann Flacco, von dem sy Flaccia nachmals vnlang Walachia gnant
  worden ist, das diss volcks spraach noch heut her meysttheyl Rhomisch ist,
  doch also corrumpiert, daz sy einem Rhomer kaum verstendtlich seind”
  Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
  Georg Rithaymer(1563), Austrian Humanist.
  “Valachi Italicum genus hominum in colonias huc missum, plane in mores
  Getarum abierunt, ita nihil antiquae originis suae retinent, praeter
  linguam quam barbare et corrupte conant”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Nicolaus Olahus(1493-1568),Romanian(Vlach) Humanist.
  “Lingua, ritu, religione eadem Moldavi utuntur, qua Transalpini; vestitu
  aliqua saltem ex parte differunt…Sermo eorum et aliorum Valachorum fuit
  olim Romanus, vt qui sint coloniae Romanorum: nostra tempestate, maxime
  ab eo differt; praeterquam quod multa eorum vocabula, latinis sint
  intelligibilia…Valachi, Romanorum coloniae esse traduntur. Eius rei
  argumentum est, quod multa habeant communia cum idiomate Romano, cuius
  populi pleraque numismata, eo laci reperiuntur; haud dubie, magna
  vetustatis imperiique Romani istic indicia”.

  Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
  Theodor Bibliander(1548),Swiss Humanist.
  “Post irruptiones Gothorum et Germanicarum gentium et Sclavinorum, atque
  lacerationem et ruinam, imperij, sermo provincialis degeneravit longius a
  sua origine, ut in provincia Daciae Vualachorum lingua, Vlasky enim
  Italum aut Walhen sonat Slavis. Idem accidit in Hispanijs, in Gallia,
  denique in ipsa Italia, in Latio, in urbe domina gentium et sede Romanae
  eloquentiae”
  Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
  Iacob Heraclid,Despot-Voda, prince of Moldovia.
  “Con voi valenti homeni et gente bellicosa discesi dali balorosi Romani,
  quali hano fatto trmer il mondo… Et a questo se faremo cognoscer a
  tutto il mondo li veri Romani et discesi da queli et il nome nostro sara
  immortale et conergeremo l’imagine di nostri padri”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Stanislaw Orzechowski(1513-1566),Polish Humanist.
  “Hi (sc. Daci) erant ex Italis Romanisque proceati, qui Duce Lucio
  Valerio Flacco cum Daciam occupavissent, in hisque Regionibus uxores
  duxissent, ac consenuissent, hoc Dacos reliquerunt, qui eorum lingua
  Romini a Romanis, nostra Walachi, ab Italis appellantur. Wloszy enim
  Polonis idem est, quod Itali Latinis”.
  Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
  Martin Opitz(1597-1639), The father of modern German literature.
  “Doch ewre (der Romer) Sprache bleibt noch hier auff diesen Tag,
  Darob man dich gewiss gar billich wundern mag.
  Italien hat selbst nicht viel von seinem alten
  Ingleichen Spanien vnd Gallia behalten:
  Wie wenig diese nun den Romern ehnlich sein,
  So nahe sind verwandt Walachisch und Latein”
  “Es steckt manchs edles Blut in kleinen Bawrenhutten,
  Das noch den alten brauch vnd der Vorfahren sitten
  Nicht gantzlich avgelegt. Wie dann jhr Tantz anzeigt,
  In dem so wunderbar gebuckt wird und geneigt,
  Gesprungen in die hoh, auff art der Capreolen,
  Die meine Deutschen sonst auss Franckrich mussen holen,
  Bald wird ein Kreiss gemacht, bald wiederumb zutrant,
  Bald gehn die Menscher recht, bald auff der lincken hand,
  Die Menscher, die noch jtzt fast Romisch muster tragen,
  Zwar schlecht, doch witzig sein, viel dencken, wenig sagen”
  Romanians(Vlachs) = Romans.
  ETC,ETC…
  FOR MORE INFORMATION READ ADOLF ARMBRUSTER(Romanitatea Romanilor).
  Or( Romanian Foreign Sources on the Romanians).

 2. The Hungarians
  It is also true that the Hungarians of today look European. But their
  roots are Mongolic.

  From Britannica :(Languages of the world)
  “Racially the Uralic people present an unhomogeneous picture.In
  general they may be considered a bland of Europeans and Mongoloid types,with the more western groups(especially the Hungarians,Baltic-Finnic and Erzya Mardvin
  groups) being strongly European and those of the Urals primarily Mongoloid”.
  From ” De Administrado Imperio”by Constantine Porphyrogenitus
  (Byzantine Emperor,950AD)
  “These eight clans of the TURKS(Hungarians) do not obey their own
  particular princes…,They have for their first chief the prince who comes by succession of Arpad’s family…”
  From “The Mongols” By Jeremiah Curtin
  “Five groups of Mongols have made themselves famous in Europe:The
  Huns with their mighty chief Attila,the Magyars,The Turks or Osmanli,the
  Mongol invaders of Russia…”
  From “The Decline and Fall of the Roman Empire” By Edward Gibbon.
  “The(Hungarians) are distinguished by the Greeks under the proper and
  peculiar name of Turks, as descendants of that people who had conquered and reigned form China to the Volga (referring to the Mongols)”.
  Gaspar Heltai (1490?-1574) Transylvanian Saxon writer and Painter
  “The Huns, who we call now Magyars, when they lived in Scythia they were all hunters” At 373 they started to fled from Scythia and arrived to Pannonia where they settled near the river Tisza”
  Mahmud Tercüman’s codex. He wrote to the Turkish sultan Suleiman the first at 1543 AD.
  Tercüman gave us a very detailed history how the Huns became Magyars, how they invaded Europe and how they settled to Pannonia later on in a second wave. He gave us direct continuity between Attila and later kings of Hungary, who he consider as one royal dynasty, and its exactly what the older codexes wrote about.
  From “The Cambridge Medieval History” edited by J.H.Hussey.
  “The form ovyypoi,from which are derived the various names current to
  this day among the people of Europe(Old Church Slavonic,UGRI;
  Russian,VENGRI;German,UNGARN;English,HUNGARIANS;French,HONGROIS;Italian,UNGHERESI,and so on)comes from the Turkic ethnic name ONOGUR meaning
  TEN OGUR”
  From “The Thirteenth Tribe” by Arthur Koestler.
  “We also hear of a fearful encounter which St.Cyril, the Apostle of
  the Slav,had with a Magyar horde in 860,on his way to Khazaria.He was
  saying his prayers when they rushed at him luporum more ululantes-HOWLING IN
  THE MANNER OF WOLVES”.
  From “Britannica”(Languages of the world).
  “Recent study indicates that it is posible to speak of a Uralic
  racial type,an intermediate stage between the European and the Mongoloid,the
  basic features of which are medium-dark to dark hair and eye
  colour,relatively small stature and often a concave bridge of the
  nose”.
  From “Britanica” Hungarian.
  “The proto-Hungarians were apparently an ethnic blend of
  Ugric(Mongoloid) and Turkish peoples living in western Siberia…The Hungarians were
  the scourge of Europe,raiding as far afield as Bremen,Orleans and
  Constantinople(the English word OGRE-a men eating man,hideous cruel
  man,is a corruption of HUNGAR,attests to their notoriety).
  From “1000 years of Hungary” By Emil Lengyel.
  “(Hungarian) Folklore speaks about NIMROD the giant,who had two
  sons,HUNOR and HAGAR.The former was the ancestor of the HUNS,and MAGOR was the ancestor of the MAGYARS.”
  “The experience the Magyars left with the Western world was so
  traumatic that even generations later people form the West saw the Hungarians
  as apocalyptic monsters. Bishop Otto of Freysing spoke of the exterior of
  the Hungarians as ‘ferocious’ at the time of the Crusades :(Their eyes
  are sunken,their stature is short,their behavior wild,their language
  barbarous,so that one can either accuse fate or marvel at divine
  patience for having permitted these monsters the possession of an enchanting
  land)”.
  From “History of Hungary” By Denis Sinor
  “Though, geographically speaking, of European origin, the Hungarians
  who settled in the Danube valley were spiritually and materially,
  Asiatics, and belonged to the great Central Euroasiatic cultural family whose
  members lived dispersed form the Danube to China, from Persia and
  India to the Arctic. The Hungarian bows and arrows…were of exactly the same
  type as those used in Central Asia. As nomadic peoples generally do, the
  Hungarians disliked towns, and even houses, to which they preferred
  tents. According to Otto von Freisingen, as late as the middle of the
  twelfth century, summer and autumn were still spent under tents”.
  “It is, however quite certain that the Mongoloid type was well
  represented among them (Hungarians), and that they were, on the whole, of rather
  short stature, with short legs, bowed through continuous riding”.
  From George Kedrenos (12th century).
  (Describing the events which took place in 895).
  “The Emperor had sent the Patrician Skllerous to the Turks WHO were
  CALLED Hungarians (Oungroi) to convince them to cross the Danube and attack the
  Bulgarians…” (At this time the Hungarians used to live somewhere near Bug river,in
  a place called Etel-Kuzu).
  From John Zonnaras (12th century).
  (Describing the events of 895).
  “The Emperor convinced the Turks who lived near Danube and who ARE
  CALLED Hungarians (Oungroi) to start war against the Bulgars”.

  Ahmad ibn Rustah (Xth Cent AD). Persian explorer and geographer

  “The Magyars are a race of Turks and their leader rides out with 20,000 horsemen and this king is called k.nd.h and this name denotes their king, for the name of the man who is actually king over them is ĝ.l.h and all the Magyars accept the orders of their ĝ.l.h in the matter of war and defense and the like.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *