Grădina Zoologică, închisă deagaba

Zoo OradeaLa o lună de la interzicerea accesului publicului în Grădina Zoologică, chestiunea revine în actualitate. Imposibilitatea de a mai vizita Zoo Oradea a creat o stare de frustrare în rândul mai multor părinţi orădeni, ai căror copii sunt lipsiţi, azi, de posibilitatea de a lua contact direct cu animalele sălbatice.
La o lună de la interzicerea accesului publicului în Grădina Zoologică, chestiunea revine în actualitate. Imposibilitatea de a mai vizita Zoo Oradea a creat o stare de frustrare în rândul mai multor părinţi orădeni, ai căror copii sunt lipsiţi, azi, de posibilitatea de a lua contact direct cu animalele sălbatice.
Între timp, au început lucrările de amenajare a Grădinii, însă acestea s-ar putea face şi cu menţinerea accesului publicului în Zoo, măcar parţial. RAPAS Oradea a închis porţile acestei destinaţii de agrement la finele lunii februarie, în urma unei adrese venite din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediulu Bihor, semnată de directorul Ovidiu Dăescu, prin care acesta îi atrăgea atenţia municipalităţii că până la finalizarea modernizării Zoo are mai multe obligaţii, inclusiv să interzică accesul publicului! Dăescu şi-a motivat gestul printr-o adresă primită de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în care se face referire la o directivă a Comisiei Europene. Ieri, Dăescu nu ne-a putut spune cât de iminent era pericolul ca UE să vină să ne închidă Zoo dacă nu se închideau porţile.

Speriaţi cu UE
Sediul CE de la BruxellesRAPAS a închis accesul publicului la Zoo Oradea deja de-o lună. Motivaţia: o adresă primită de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor, în care proprietarului – municipalitatea, i se pune în vedere să respecte mai multe prevederi legale. Solicitarea APM Bihor vine în contextul în care Zoo nu are autorizaţie de funcţionare de ani buni, condiţiile în care sunt păstrate animalele fiind considerate necorespunzătoare. Acţiunea APM Bihor este motivată şi de o Directivă a Comisiei Europene (99/22/CE), care face referire tot la condiţiile pe care grădinile zoologice din UE trebuie să le respecte.

Între timp, deşi cu întârziere au început şi lucrările de modernizare a Grădinii.

Monta, interzisă

„Până la finalizarea modernizării grădinii zoologice din Oradea, proprietarul are obligaţia să respecte prevederile legale în vigoare, astfel: să asigure condiţiile privind bunăstarea animalelor; se interzice orice activitate de reproducere a speciilor din colecţie; este interzis accesul publicului”.

Paragraful de mai sus e extras din adresa Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Bihor, emisă pe 14 februarie către primarul Ilie Bolojan şi directorul RAPAS, Liviu Andrica.

Pentru a-şi justifica demersul, directorul APM Bihor, Ovidiu Dăescu, ne-a pus ieri la dispoziţie un document primit de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) înainte cu câteva zile de adresa trimisă de Dăescu, ce a generat închiderea temporară a Zoo Oradea.

„Infringement”?!

În documentul ANPM se face o referire la o sesizare primită de la Comisia Europeană privitoare la grădinile zoologice din România. „Vă rugăm să informaţi conducerea grădinilor zoologice din judeţul dumneavoastră pentru a lua măsurile ce se impun pentru remedierea aspectelor semnalate, în scopul evitării declanşării procedurii de infringement”, cere ANPM de la APM Bihor, în acelaşi timp cu respectarea condiţiilor din Ordinul de Ministru 1798/2007, pentru acordarea autorizaţiei de mediu. Autorizaţie pe care Zoo Oradea nu o are. Procedura de infringement se referă la intervenţia pe care Comisia Europeană o poate face dacă autorităţile naţionale nu-şi respectă angajamentele luate în faţa UE, la Aderare. Totuşi, angajamentele României privitoare la mediu au anul 2012 ca termen-limită. Nu 2011.

Documentul ANPM e baza motivaţiei lui Ovidiu Dăescu, pentru adresa prin care atenţiona municipalitatea că este interzis accesul publicului până la modernizarea Zoo. „Îmi asum răsunderea şi nu consider că am făcut un abuz sau o ilegalitate”, spune Dăescu despre adresa trimisă la RAPAS.

Citeşte şi Bihor Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *