Chinezii, nişte nefericiţi

chinezoaicaPrea-nefericiţi, chinezii ăştia. Un sondaj publicat deunăzi de un ziar chinezesc de limbă engleză – China Daily – a relevat că doar 6% din populaţia Chinei se declară fericită. danezi fericitiPrin contrast, în Danemarca procentul de oameni fericiţi se ridică la 82%! Chinezii indică succesul financiar ca fiind cheia fericirii. 40% dintre aceştia au spus că bogăţia e principalul factor ce generează fericirea, în timp ce doar 27% au arătat că e vorba despre profilul psihologic şi rezistenţa la stres.
Astfel stând lucrurile, guvernul comunist chinez a schimbat cuvântul cheie în strategia de dezvoltare a ţării: cuvântul  „xingfu” – adică fericire l-a înlocuit pe  “hexie”, ce tradus înseamnă armonie.
Morala: nu întotdeauna succesul economic al unei ţări e sinonim cu succesele personale ale cetăţenilor acelei ţări. Mai mult, ni se demonstrează că modelul economic chinezesc nu îşi arată beneficiile către oamenii de rând pe cât s-ar crede. Pe de altă parte, se demonstrează încă o dată că ţările scandinave au fost, sunt şi vor rămâne un model de urmat. Un model civilizator, desigur…
sursa: globalpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *