Carp, susţinătorul investitorului pentru centrala pe biomasă

Gheorghe CarpBolojan era plecat în concediu când colegii săi din Executiv au introdus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului local de săptămâna trecută un proiect de hotărâre pentru crearea unui „Parc de Energii Regenerabile”.

Proiectul a fost votat în unanimitate şi o dată cu el şi o anexă, în fapt un Memorandum în care se arată interesul unui investitor, ţinut secret, care să pună în practică planul termiei pe biomasă în Oradea. „(Investitorii – n.r.) vor să facă un studiu. Primăria nu are însă nicio obligaţie”, e de părere primarul Oradiei, rostind şi numele investitorului austriac: RES Holding.

Cum primarul l-a indicat pe viceprimarul Gheorghe Carp ca fiind omul ce ştie mai multe, l-am abordat şi pe acesta din urmă.

„Austriecii au venit la Primărie cu o scrisoare de intenţie. Este vorba despre un grup şi pentru că nu se poate face parteneriat public-privat se va ţine o licitaţie”, ne-a spus Carp, susţinând că „nu se ştie cine va veni”… Cum va lucra investitorul, oricare ar fi acesta? Ne spune tot Carp: „Se va produce energie din tocătură de lemn, din rărituri”. De unde se va procura biomasa necesară pentru această centrală termică?, l-am întrebat pe viceprimar. „E treaba lor, nu a Primăriei. Ori le cumpără, ori sunt proprietăţile lor. Ei trebuie să aibă un sistem. Deocamdată nici măcar caiet de sarcini nu există. Energia de acest tip e însă nepoluantă şi e încurajată de UE”, ne-a spus Carp, chiar dacă în Memorandumul semnat cu investitorul Primăria se obligă „să sprijine din plin această activitate, prin lobby”.

I-am adus, totuşi, aminte viceprimarului că, printr-un plan de măsuri, Primăria intenţionează să pună capăt încălzirii pe lemne în gospodăriile din Oradea. Aceeaşi municipalitate militează acum pentru o centrală termică pe biomasă. Adică pe material lemnos. „Nu e acelaşi lucru o centrală cu sobele din gospodării”, e convins viceprimarul Carp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *