Autostrada, blocată în Bihor

autostradaInformaţii contradictorii venite dinspre Capitală, în privinţa lucrărilor la Autostrada Transilvania, sectorul 3C Suplacu de Barcău – Borş. În urma demersurilor întreprinse de senatorul Cornel Popa la premierul Emil Boc pentru urgentarea lucrărilor, parlamentarul a primit trei răspunsuri. Şi toate diferite!

Citeşte şi http://www.bihon.ro/

Cornel PopaPrimele două, în toamna anului trecut. În primă fază i-a răspuns lui Popa ministrul Administraţiei şi Interne, Traian Igaş. Acesta l-a informat pe senator că în 2010, pentru sectorul 3C au fost alocaţi 161.250.000 lei noi, iar pentru 2011 alocaţia bugetară este de aproximativ 160 milioane de lei. Apoi, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu i-a transmis lui Popa alte cifre: 977,2 milioane de euro cheluiţi în 2010 pentru toată Autostrada Transilvania. Pentru lucrările necesare sectorului 3C s-a estimat un necesar de 141 milioane de lei pentru 2011. Aşadar, doi miniştri, două răspunsuri diferite.

De vină, datoriile

boagiuÎn fine, un al treilea răspuns a fost oferit la mijlocul lunii ianuarie 2011, de ministrul Anca Boagiu. E şi răspunsul cel mai dezamăgitor. Şefa de la Transporturi l-a informat pe senatorul liberal că pentru 2011 Autostrăzii Braşov – Cluj – Borş i-a fost alocată suma de 148 milioane de lei, „în condiţiile în care valoarea datoriilor înregistrate la finele anului 2010 depăşeau suma de 600 milioane de lei”. Ministrul mai arată că „nu se pune problema alocării de sume pentru începerea altor secţiuni în afara celor aflate în lucru, respectiv secţiunea 2B, Câmpia Turzii – Gilău, în fază terminală şi secţiunea 3C, Suplacu de Barcău – Borş”. Sumele defalcate pe aceste tronsoane sunt însă în aer. „Defalcarea pe aceste sectorare nu poate fi efectuată până la plata datoriilor înregistrate, în condiţiile în care achitarea acestora este prioritară”, se arată în ultimul răspuns al Ancăi Boagiu.

Astfel stând lucrurile, temerile senatorului Popa din toamna anului trecut, că lucrările pe sectorul bihorean al Autostrăzii ar putea fi îngheţate în acest an, se pot adeveri, până urmă. Ieri, Cornel Popa s-a arătat din nou dezamăgit de faptul că parlamentarii Puterii din Bihor nu se arată interesaţi de proiectele de infrastructură din judeţ. „Aceste proiecte nu sunt ale Partidului Naţional Liberal, ci ale judeţului Bihor, şi de aceea colegii din arcul guvernamental ar trebui să le trateze cu respect şi seriozitate”, a ţinut să transmită senatorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *