Tyche – o nouă planetă în sistemul nostru solar?

De cinci ani de zile nu mai avem 9 planete în sistemul nostru solar, așa cum învățasem la școală. Astronomii au „degradat” minuscula  Pluto de la statutul de planetă. Iată însă că în spatele lui Pluto, departe rău, ar mai putea fi una, totuși!

Vorbim chiar de un prezumtiv gigant, ce a și fost deja botezat Tyche (zeița soartei și a destinului, în mitologia greacă).

Telescopul spațial Wise adună dovezi care, într-un final, probabil că vor certifica existența acestui corp ceresc gigant, ascuns în Norul lui Oort – un nor de comete, descoperit de un astronom olandez, ce adună „rămășițe” ale planetelor dispărute. Se pare că acest nor galactic conține și altceva decât rămășițe. Doi astrofizicieni de la Universitatea Lafayette din Louisiana sunt cei care au botezat-o Tyche și au propus-o deja pentru rangul de planetă.

Tyche ar avea o masă de patru ori mai mare decât cea a lui Jupiter și o orbită față de Soare de 15.000 mai lungă decât distanța dintre Soare și Pământ. Se crede că ar fi compusă în principal din hidrogen și heliu, cu o atmosferă similară celei de pe Jupiter.

Totuși, deocamdată NASA spune că e prea devreme pentru a putea fi confirmată această planetă din Norul lui Oort, întrucât încă se mai adună dovezi irefutabile.

sursa: Time Magazine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *