Hossu: Codul Muncii e pervertit

HossuCongresul UDMR de la Oradea, un prilej numai bun pentru presiune sindicală anti-Guvern. Liderul Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat pentru Jurnal bihorean că modificările Codului Muncii, promovate de Guvernul Boc, au „un efect pervers”. Guvernul face o imixtiune şi vrea să elimine contractele colective de muncă. Chiar prin modificările propuse se stipulează că orice nou contract colectiv de muncă trebuie să se încheie până pe 31 decembrie 2011. De fapt, Guvernul intenţionează ca prin viitoarea lege specială chiar să elimine contractele colective!”, avertizează liderul sindical naţional.

Desindicalizare şi evaziune

Hossu a mai punctat două modificări ce au atras mânia sindicală. Spune sindicalistul: „Se mai elimină articolul 72, care prevedea ca la o disponibilizare colectivă, la reangajări să existe prioritatea angajării foştilor salariaţi. Un al treilea aspect: guvernanţii nu doresc pătrunderea sindicatelor în întreprinderile mici. Acum, o organizaţie sindicală e formată din minimum 15 salariaţi, din aceeaşi întreprindere sau din acelaşi domeniu de activitate. Prin comparaţie, în Bulgaria şi Ungaria sunt minimum trei salariaţi, iar în Polonia e vorba de patru persoane. Acuma se doreşte aşa: ca numai organizaţiile sindicale din întreprindere să poată participa la negocieri cu patronatul. Aşadar, vor o desindicalizare. Sunt vestitele prevederi ale domnului Botiş (ministrul Muncii – n.r.), care are o «grijă» deosebită pentru angajaţi”, spune Hossu, apreciind că aceste schimbări ale Codului vor genera o explozie a numărului de salarii minime pe economie. Cu această ocazie, sindicalistul aduce acuze grave Cabinetului Boc: „De fapt, e o dereglementare pentru încurajarea evaziunii fiscale”, e convins Hossu.

Ieri liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, nu era convins că vor intra peste congresiştii UDMR în Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a le înmâna scrisorile ce exprimă nemulţumirile sindicale. Bogdan Hossu spune totuşi că udemeriştii nu pot rămâne indiferenţi. „Poate că nu toţi congresiştii sunt antreprenori şi probabil că au în familiile lor şi angajaţi”, a spus liderul Cartel Alfa.

În această perioadă, federaţiile sindicale îşi pun la punct acţiunile menite să stăvilească intenţia Guvernului de a adopta modificările la Codul Muncii fără o dezbatere parlamentară prealabilă. Nicolae Morgovan a anunţat deja mitinguri sindicale pentru 7 şi 14 martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *