Bugetul Oradiei, croit la limită

Bugetul pentru 2011 e mai gras decât cel din 2011, dar e grevat din plin de cheltuieli în premieră. Deşi câţiva consilieri locali au avut propuneri/observaţii la proiectul de buget prezentat de Executiv, în cele din urmă bugetul a fost votat în unanimitate. Nici grupul PDL nu s-a opus proiecţiei de buget. Înainte de şedinţa propriu-zisă a Legislativului local, liderul grupului PDL, Dorin Corcheş, declara de la tribuna partidului că portocaliii susţin, la rândul lor, axarea bugetului local pe investiţii în 2011. Totuşi, Corcheş s-a arătat nedumerit de unele investiţii prioritizate de administraţia locală, precum sistemul de ticketing pe care-l va achiţiona OTL-SA cât de curând sau noile lucrări de amenajare din Parcul Liniştii.

Directorul OTL, Csuzi Istvan, l-a asigurat pe alesul PDL că sistemul de ticketing va contribui la o mai bună evidenţă a biletelor şi abonamentelor vândute de societatea de transport public local. Mai mult, sistemul va facilita diversificarea ofertei OTL, a ţinut să spună Csuzi. Costul implementării sistemului: circa 500.000 lei noi. Directorul tehnic Mircea Ghitea i-a spus lui Corcheş că, în privinţa Parcului Liniştii (Olosig) e vorba despre continuarea investiţiilor.

Cifre

Veniturile la bugetul local sunt prevăzute să crească de la 524,3 de milioane de lei în 2010, la 756,5 milioane de lei în 2011. Creşterea de 44% se realizează printr-un plus de 45 de milioane atrase din fonduri nerambursabile, un plus de prelevări de la bugetul de stat pentru extindere reţele apă-canal (32 milioane lei), excedentul exerciţiului bugetar din 2010 (26 milioane lei) şi adăugarea bugetelor spitalelor, în sumă de 140 de milioane de lei, la veniturile proprii. Astfel, cheltuielile operaţionale cresc anul acesta cu 37% faţă de 2010 şi vor ajunge la 501 milioane de lei, lucru datorat cheltuielilor cu instituţiile publice, îndeosebi cu spitalele.

Mai sunt şi creditele ce încep să fie rambursate, a arătat ieri primarul. „Au existat şi alţi factori care au consumat din fondurile pe care le-am fi putut folosi la investiţii. Este vorba de plata creditelor la care s-a angajat municipalitatea, contribuţiile pe care trebuie să le asigurăm pentru cofinanţarea, dar şi pentru derularea proiectelor europene câştigate”, a afirmat Bolojan.

Alte bugete

Joi au fost votate şi bugetele societăţilor din subordinea CL Oradea. Pentru 2011 sunt 44 milioane de lei noi pentru OTL, 52 milioane la Compania de Apă Oradea, 230 milioane lei la Electrocentrale SA (CET), 12 milioane lei la RAPAS, 3,3 milioane de lei noi – bugetul FC Bihor (50%-50% CJ Bihor şi PMO).

Găsești știrea și pe http://www.bihon.ro/oradea-are-un-buget-foarte-incarcat/news-20110211-09165971

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *